Stručná inventura: s čí­m a jak do letošní­ho roku

30.01.2019

     V prvním blogu roku 2019 se jistě sluší ohlédnout se za všemi významnými kroky či událostmi posledních týdnů, a to ve všech čtyřech našich projektech. Jak jistě všichni víte, jsou jimi IN-SPIRO, PLAY SAFE, SPACE-SPY a MY TREES.

IN-SPIRO: s dobrými výsledky stále řešíme stěhování

     Už vloni na jaře jsem zde informovala, že budovu, v níž sídlí naše coworkingové centrum zbourají, že se tudíž budeme muset odstěhovat. A dodnes pořád platí to, že jsme zatím od majitele budovy nedostali výpověď s konkrétním termínem. Stále ještě prý není známé datum, kdy starý kancelářský objekt půjde k zemi.

     Protože chceme být na tuto změnu co nejlépe připraveni, hledáme náhradní prostory s předstihem. Rádi bychom zůstali v pražských Holešovicích, protože se nám tato adresa osvědčila. Zatím jsme však zde nic stoprocentně vhodného nenašli. Třeba i v těchto dnech pár nabídek máme. Jedna (hurá) v Holešovicích je, ale tu jsme zatím neviděli. Jiné, potenciálně vhodné prostory pro IN-SPIRO, jsou však v odlehlých čtvrtích, nebo se například nachází ve 2. patře bez výtahu, což je hodně nepraktické. Ale hledáme dál, zatím ještě čas na to máme.

     Jinak si IN-SPIRO vede dobře, v poslední době mě překvapilo svým výkonem. Také mám radost z toho, že si ve velké konkurenci, která v tomto oboru v Praze je, dlouhodobě drží svůj směr a profil. I to jistě přispělo k tomu, že má v poslední době pěkné ekonomické výsledky, takže dokonce uvažujeme o tom, že se přestěhujeme do většího prostoru, protože ho budeme schopni prodat. Nicméně, zařízení nového coworkingového centra si vyžádá značnou investici, takže vše budeme ještě velmi pečlivě počítat a zvažovat.

     Celkově je IN-SPIRO pro DEGIRANS SE z pohledu byznysu dlouhodobě minusový projekt, který ovšem na druhou stranu splňuje mnoho jiných, plusových efektů. A to takových, jež osobně považuju za až nenahraditelné, zvláště pak z hlediska veřejné prezentace. Mimochodem, v tomto mám rozdílný názor od části našich akcionářů, kteří uvažují výhradně ekonomicky a IN-SPIRO, které nevydělává, považují za projekt, který by společnost neměla podporovat. Já si to rozhodně nemyslím! Především tento coworking o naší společnosti navenek jasně říká, kdo jsme, kam jdeme a oč nám jde! A MY TREES pak, jako náš největší a vlajkový projekt, toto zacílení jen potvrzuje….

PLAY SAFE: zcela bez problémů

     Co se týká dalších tří projektů DEGIRANS SE, zcela v pohodě je PLAY SAFE, který plní svůj účel naprosto bezproblémově. Všechny investiční byty jsou pronajaté řádně platícími nájemníky, takže projekt plní naše očekávání a není třeba ho nijak měnit.

SPACE-SPY: uvažujeme o konverzi

     Zato u SPACE-SPY jsme nyní ve fázi rozhodování, jak s projektem dál. Vážně uvažujeme o konverzi, protože ze strany DEGIRANS SE, který v tomto projektu fungoval jako investor, už proběhly všechny domluvené kroky. V této chvíli čekáme ještě na některé další výsledky a jednání, ale hlavně na názor dozorčí rady, kterou jsem požádala o spolupráci a pomoc. Vyjádření dozorčí rady k dalšímu postupu ohledně SPACE-SPY, bych měla dostat v únoru. Podle něho se pak rozhodneme definitivně, jestli do konverze tzv. půjdeme, nebo ji ještě odložíme.

MY TREES: frčíme kupředu podle kolumbijského tempa

     Největší „cvrkot“ je tedy stále kolem MY TREES, projektu, do něhož už dlouhou dobu vkládáme největší úsilí a energii. Ostatně, to jste si mohli už přečíst v obou předchozích blozích, v nichž jsem velmi upřímně a podrobně vysvětlila, proč tomu tak je (http://www.degirans.com/blog/296).

     Co se tedy událo v MY TREES v posledních 4 týdnech? Hodně věcí se posunulo kupředu, i když pořád ještě není na stole kupní smlouva o koupi půdy, kterou bych už byla ráda měla, ale je mi jasné, že v tomto případě není radno nic uspěchat. Komunikujeme totiž s lokalitou, kde obchod jde „trochu jinými cestičkami“ než v Evropě, a tudíž je pomalejší. Nicméně všechno jde kupředu tím správným směrem, takže ve výsledku můžeme být spokojení. Kolumbijci jsou zvláštní v tom, že jsou i v roli obchodníků velmi emotivní a citliví, velmi často až urážliví. Je proto třeba s nimi udržovat dost intenzivní komunikaci, a to nejlépe na tzv. rodinné úrovni. Neosobní a věcný „západní způsob“ se tady nevyplácí, obvykle vede k tomu, že se jím cítí být dotčení, což se pochopitelně pak lehce může odrazit i v jednání, potažmo i na samotném výsledku obchodu. V tomto ohledu jsem se velmi rychle nechala poučit od pracovníků Czech Trade, kteří mají s kolumbijskými obchodníky letité zkušenosti.

Koupíme vítězný pozemek, nebo hned tři najednou

     Jak jsem psala v minulém blogu, že na ně čekáme, skutečně jsme dostali odborné posudky k pěti nabízeným pozemkům, z nich jsme si tři zvolili do finálního výběru. Zveřejnili jsme je i s popisem pro naše členy na Facebooku, a nechali i členy vybírat. V této anketě vyhrál pozemek El Morichal. Poté jsme učinili nabídku společnosti GUTIERREZ GROUP (od které budeme půdu kupovat), v níž jsme navrhli celkem tři možnosti.

     První možnost: koupíme všechny tři finální pozemky dohromady, s tím ale, že chceme upravit (snížit) jejich cenu, vzhledem k většímu množství zakoupených hektarů. Druhá možnost: koupíme El Morichal, u něhož také navrhujeme nižší cenu, než o jaké jsme jednali. A třetí bod naší nabídky byl návrh, aby byla otevřena možnost pro naše akcionáře a potenciální investory podílet se na vybudování nového přístavu, o němž víme, že už v dohledné době vyroste v blízkosti našich budoucích plantáží MY TREES v kolumbijské Vichadě. Tento přístav přinese regionu nové, obrovské obchodní a průmyslové možnosti a bude předmětem velkého byznysu. Přístav bude navíc z ekonomického hlediska mnohem rychlejší co do obrátkovosti a rentability, než pozemky. Přímo v Kolumbii jsme si vloni zjistili, že tato zásadní stavba bude realizována z peněz investorů, kteří pak samozřejmě budou mít podíl na zisku z vlastního provozu přístavu…

     Odpověď našeho kolumbijského partnera je zatím v tuto chvíli taková, že by se jim líbila jak nabídka č. 1, tak i nabídka č. 2, ovšem narazili jsme na omezení, že jako právní subjekt nemůžeme vlastnit víc 1 300 ha, což je jen o něco málo víc než je reálná velikost pouze jednoho pozemku. Nicméně už víme o tom, že se toto omezení dá legálně řešit a budeme ho i umět vyřešit. Proto právě nyní prokazujeme, že máme investiční prostředky na nákup půdy připravené a souběžně volíme, jak tyto naše peníze do Kolumbie bezpečně dostaneme. Což jsem už také zmiňovala v minulých blozích, že mezinárodní transfer peněz do Kolumbie je stále velmi složitý. I tuto záležitost jsme už ale vyřešili! Dokonce máme hned dva bezpečné a legální způsoby, jak peníze do Kolumbie poslat. V těchto dnech se spolu s právníky rozhodujeme o tom, kterou z nich vybereme pro naši konkrétní situaci. 

     Další věc, kterou jsme od minulých informací v prosincovém blogu dotáhli do konce, je naše právní zastoupení v Kolumbii a také to, že s konečnou platností a zcela jednoznačně jsme se rozhodli pro další spolupráci s GUTIERREZ GROUP.

V březnu opět do Kolumbie

     V březnu by měla proběhnout moje další cesta do Kolumbie, kam pojedu tentokrát i s Vlaďkou Anderson, CEO Perfect Network Inc., která by tam měla podepsat dohodu s INVERBOSQUES - servisní společností, jež se bude o stromy MY TREES na plantážích starat. A také ještě v březnu bychom měly spolu podepsat (já za majitele půdy - DEGIRANS SE a Vlaďka za majitele MY TREES, tedy PERFECT NETWORK INC.) nájemní smlouvu o pronájmu půdy pro pěstování rychle rostoucích stromů MY TREES. Samozřejmě za předpokladu, že do té doby dokončíme celý proces nákupu půdy, včetně všech náležitých formalit.

     Nájemní smlouva o pronájmu půdy bude na dobu minimálně 12ti let, což je doba, odpovídající nejdelšímu růstu rychle rostoucích dřevin, což jsou v praxi kupř. stromy, určené pro energetiku. V této branži platí, že čím je strom starší, tím je cennější, a tedy i na burze dražší.

     Tato nájemní smlouva zajistí DEGIRANS SE dlouhodobý a pravidelný příjem. Jaký bude nájem? To právě nyní zjišťujeme a dohadujeme. Jsme zajedno v tom, že půjde o cenu obvyklou v daném regionu Kolumbie. Vývoj v těchto bodech očekáváme každým dnem a naši akcionáři se o každé důležité dohodě či změně dozvědí samozřejmě jako první, ve svých zabezpečených složkách.

Spolupráce DEGIRANS SE a CZECH TRADE pokračuje

     K dalším novým, souvisejícím zajímavostem patří fakt, že spolupráce s Czech Trade naším nákupem půdy nekončí, ale dál pokračuje. V únoru nás čekají konzultace v Praze. Czech Trade nás totiž vyzval, abychom se zúčastnili přednášek na téma obchod a Latinská Amerika, na jejich vlastním semináři. Společnost DEGIRANS SE tak bude představena na semináři Czech Trade v Plzni, kde budu jednou z přednášejících. Pro nás je to nejen čest, ale i příležitost k dalšímu zviditelnění společnosti DEGIRANS SE.

Do dešťů to zvládneme!

          A co nás čeká bezprostředně? DEGIRANS SE nyní musí (sám sobě) doplatit základní kapitál. Splácet ho bude tedy v době, kdy zároveň pojede proces dokončení nákupu půdy, což je extrémně náročné. Věříme si však, že to nejen zvládneme, ale navíc tak dobře, že dodržíme plánovaný termín výsadby stromů MY TREES, který jsme už avizovali.

     Stromy ve Vichadě, kde leží naše budoucí pozemky, se vysazují v době od dubna do října, tedy v období dešťů. A déšť přece přináší štěstí!

Beata Pilná,

předseda představenstva, DEGIRANS SE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět na všechny články

Napište nám: